Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych UMK, Toruń

Opis projektu
Program
Galeria zdjęć
Zgłoszenia i rezerwacje
Z ostatniej chwili...
Do pobrania
Kontakt
Dojazd
program_tabela

 szukaj    układ kategoriami    układ tabelaryczny

9:00


Kategoria: pokaz/oprowadzanie

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

09:00-09:45

Zwiedzanie kolekcji przyrodniczych WNBiW

Prowadzą: mgr Anna Kowalczewska, mgr Anna Nowak

Jak mocno świat zwierząt związany jest z roślinami? Czy potrafisz rozpoznać roślinożercę? Dlaczego bóbr ma żółte zęby? Poznacie odpowiedzi na te i wiele innych pytań! Zobaczycie zwierzęta z najdalszych zakątków świata! Oprowadzimy Was po kolekcjach przyrodniczych naszego Wydziału.

0-100

sala M1, budynek C, parter

brak miejsc

Tak

Kategoria: Quiz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

09:00-15:00

Zabawy edukacyjne

Prowadzą: studenci i studentki WNBiW, dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK

Czyja to szyszka? Rozpoznaj drzewo po liściach, Czy wiesz co jesz? ... i wiele innych. A wszystko o roślinach. Zapraszamy do wspólnej nauki przez zabawę. Dla uczestników przewidziane są upominki!

0-100

hol przy sali I, budynek B, parter

Bez ograniczeń

Nie

09:00-15:00

Gry biologiczne

Prowadzą: Studenckie Koło Biotechnologów „Biotechnologia thoruniensis”, Weronika Nowak, Kacper Roszak, Agata Wikarska, Julita Lewandowska, Jakub Majewski, Agata Grzenia, mgr Bartosz Szymczak

Lubisz gry towarzyskie? Chcesz sprawdzić swoją spostrzegawczość? Uważasz, że dobrze radzisz sobie z presją czasu? I najważniejsze pytanie: myślisz, że znasz się na biologii? Zapraszamy do naszego stanowiska, gdzie odpowiecie lub znajdziecie odpowiedź na wszystkie pytania! Dobble, 5 sekund, Memory, Na końcu języka, Czółko, Maszyneria komórki i wiele więcej, a wszystko to z jednym tematem przewodnim – rośliny! Zapraszamy do zabawy, wykażcie się swoją wiedzą, refleksem, spostrzegawczością i zgarnijcie drobne upominki.

0-100

hol przy sali I, budynek B, parter

Bez ograniczeń

Nie

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

09:00-09:45

Pokaż kwiatku co masz w środku

Prowadzą: mgr Klaudia Hammer, dr Mateusz Kwiatkowski

Czy wiecie, do czego roślinom potrzebne są kwiaty? W jaki sposób rośliny piją, no i czy jedzą? A jeśli tak, to skąd czerpią pożywienie? Na zajęciach znajdziecie nie tylko odpowiedzi na te pytania, ale także dowiecie się, jak zbudowane są rośliny i czego potrzebują do życia. Ponadto, dzięki prowadzącym, odkryjecie różnorodność w świecie flory i sztuczki roślin, dzięki którym przystosowują się one do trudnych warunków.

SP klasy I-III

sala nr B30, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

09:00-09:45

Mikroświat na widelcu: poznaj bakterie w kiszonej kapuście

Prowadzą: mgr Katarzyna Dembińska, mgr Krystyna Pałubicka, mgr Patrycja Tarnawska, Natalia Hejda; dr hab. Agnieszka Richert, dr hab. Maria Swiontek Brzezinska, prof. UMK

Zapraszamy młodych badaczy do odkrywania mikroskopowego świata na naszych warsztatach! Podczas zajęć uczestnicy będą mieli okazję przygotowywać preparaty mikroskopowe z soku z kiszonej kapusty i obserwować mikroorganizmy, w tym bakterie probiotyczne. Poprzez praktyczne doświadczenia, takie jak liczenie kolonii bakterii uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu technik mikrobiologicznych, rozwiną swoją pasję do nauki oraz zrozumieją, jak mikroświat wpływa na nasze życie codzienne. Wyrusz z nami w pasjonującą podróż po mikroświecie i rozbudź swój naukowy zapał!

SP klasy I-III

sala nr 305, budynek A, II piętro

brak miejsc

Tak

Kategoria: Wykłady

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

09:00-09:30

„Dosis sola venenum facit - tylko dawka czyni substancję trucizną” –Paracelsus

Prowadzą: dr hab. Patrycja Golińska, prof. UMK; dr hab. Jarosław Tyburski, prof. UMK; dr Natalia Mucha, mgr Joanna Trzcińska – Wencel

W toku ewolucji rośliny wykształciły zdolność do syntetyzowania niezliczonych bioaktywnych związków chemicznych, tzw. metabolitów wtórnych. Substancje te, gdy dostaną się do organizmu człowieka, wpływają na liczne funkcje ludzkiego organizmu. Ta właściwość substancji pochodzenia roślinnego pozwala na ich wykorzystanie w leczeniu chorób i utrzymaniu zdrowia. Należy jednak pamiętać, że oprócz substancji prozdrowotnych, wiele roślin wytwarza substancje toksyczne, również takie, które spowodować mogą śmierć człowieka. Rośliny takie niejednokrotnie zmieniały bieg historii. Podczas wykładu przedstawimy Państwu najbardziej zabójcze rośliny i grzyby, które na przestrzeni wieków, wpływały na dzieje ludzkości.

SP klasy VII-VIII; liceum

sala nr 288, budynek A, I piętro

brak miejsc

Tak

10:00


Kategoria: Pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

10:00-10:45

Rola ptaków w świecie roślin

Prowadzi: mgr inż. Tomasz Kuziemkowski

Ptaki odgrywają ważną rolę w ekosystemie jak naturalni rozsiewacze. Spożywając nasiona, owoce, jagody w ogromnym stopniu przyczyniając się do zachowania różnorodności roślin. Niektóre z nich są na równi traktowane z owadami jako zapylacze roślin.

0-100

Zwierzętarnia WNBiW; Sala 105 (10 minut przed zajęciami, spotkanie przy akwarium w holu Wydziału NBiW)

14 z 15

Tak

Kategoria: pokaz/oprowadzanie

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

10:00-10:45

Zwiedzanie kolekcji przyrodniczych WNBiW

Prowadzą: mgr Anna Kowalczewska, mgr Anna Nowak

Jak mocno świat zwierząt związany jest z roślinami? Czy potrafisz rozpoznać roślinożercę? Dlaczego bóbr ma żółte zęby? Poznacie odpowiedzi na te i wiele innych pytań! Zobaczycie zwierzęta z najdalszych zakątków świata! Oprowadzimy Was po kolekcjach przyrodniczych naszego Wydziału.

0-100

sala M1, budynek C, parter

15 z 15

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

10:00-10:45

Od anyżu do ostryżu – przyprawy, które leczą

Prowadzi: mgr Sandra Lubińska-Mielińska

Czy słyszeliście o niezwykłych mocach roślin? Podobno czosnek odstrasza wampiry! Niestety, tego nie dowiedziono naukowo. Wykazano jednak, że posiada inną niezwykłą zdolność – może leczyć. Czosnek i wiele innych roślin na stałe zadomowiło się w naszych kuchniach. Znamy je jako przyprawy. Nasze ulubione potrawy bez nich nie byłyby takie same. Tymczasem, wiele z nich poza walorami smakowymi dostarcza nam substancji stosowanych w terapiach leczniczych, w tym nawet antynowotworowych. Zapraszamy na kolorowe i aromatyczne zajęcia – przyjrzymy się tajemnicom tych fascynujących roślin.

liceum

sala C1, budynek C, parter

brak miejsc

Tak

10:00-10:45

Asy wywiadu’’ – białka reporterowe GUS i GFP u roślin transgenicznych

Prowadzą: dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK, lic Weronika Witowska, lic Bartosz Zacharek

Celem zajęć będzie poznanie dwóch ,,asów wywiadu’’ - genów reporterowych u roślin transgenicznych – GUS i GFP, umożliwiających lokalizację ekspresji genu albo białka w komórce. Omówimy, jak one działają i sami będziecie mogli pod mikroskopem zobaczyć i określić w jakich organach i tkankach zachodzi ekspresja genu X, obserwując efekt działania GUS. Przyjdź i dowiedz się dla czego rośliny modyfikowane genetycznie to niesamowite narzędzie w badaniach naukowych.

liceum

sala nr 58, budynek A, poziom -1

brak miejsc

Tak

10:00-10:45

Ukryte barwy ziemniaka

Prowadzą: dr Anna Ciarkowska, dr Patrycja Wojtaczka, mgr Ewelina Starzyńska, Iwona Kruszewska

Ziemniak to doskonale znane wszystkim warzywo, które mimo niezaprzeczalnej roli jako składnik naszych posiłków, z wyglądu jest nieciekawą brązową bulwą. Ale to tylko pozory. Ta bulwa skrywa w sobie bogactwo składników biochemicznych, które choć niewidzialne gołym okiem, możemy wykryć za pomocą rozmaitych reakcji barwnych. Na zajęciach przygotujemy ziemniaczany ekstrakt. Posłuży on nam do przeprowadzenia reakcji biochemicznych, które ujawnią gamę kolorystyczną ukrytą w ziemniaku.

SP klasy VII-VIII

sala nr B21, budynek B, parter

2 z 15

Tak

10:00-10:45

Ekstrakty roślinne – źródło substancji biologicznie czynnych

Prowadzą: dr hab. Patrycja Golińska, prof. UMK, dr hab. Jarosław Tyburski, prof. UMK, dr Natalia Mucha, mgr Joanna Trzcińska – Wencel

Ludzie od zawsze wykorzystywali rośliny jako pożywienie, ale również lekarstwa czy trucizny. Są one cennym źródłem związków aktywnych, których różnorodne działanie może być wykorzystane w wielu dziedzinach życia. Dzięki swoim składnikom wykazują właściwości lecznicze, nawilżające czy dezynfekujące, ale niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla ludzi czy zwierząt. To czy rośliny leczą czy trują często zależy od sposobu ich przygotowania i stosowania odpowiedniej dawki. W trakcie warsztatów zaprezentowane będą możliwości wykorzystania sprzętu laboratoryjnego do obróbki materiału roślinnego oraz przygotowania ekstraktów roślinnych bogatych w substancje aktywne. Uczestnicy zajęć będą mogli odkryć tajniki pracy w laboratorium, samodzielnie przygotować własne ekstrakty oraz dowiedzieć się co w nich kryje.

SP klasy IV-VI

sala nr 56, budynek A, poziom -1

15 z 15

Tak

10:00-10:45

Mikroświat na widelcu: poznaj bakterie w kiszonej kapuście

Prowadzą: mgr Katarzyna Dembińska, mgr Krystyna Pałubicka, mgr Patrycja Tarnawska, Natalia Hejda; dr hab. Agnieszka Richert, dr hab. Maria Swiontek Brzezinska, prof. UMK

Zapraszamy młodych badaczy do odkrywania mikroskopowego świata na naszych warsztatach! Podczas zajęć uczestnicy będą mieli okazję przygotowywać preparaty mikroskopowe z soku z kiszonej kapusty i obserwować mikroorganizmy, w tym bakterie probiotyczne. Poprzez praktyczne doświadczenia, takie jak liczenie kolonii bakterii uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu technik mikrobiologicznych, rozwiną swoją pasję do nauki oraz zrozumieją, jak mikroświat wpływa na nasze życie codzienne. Wyrusz z nami w pasjonującą podróż po mikroświecie i rozbudź swój naukowy zapał!

SP klasy IV-VIII

sala nr 305, budynek A, II piętro

15 z 15

Tak

10:00-10:45

Owocowe DNA

Prowadzą: dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK, dr Agnieszka Mierek-Adamska, mgr Marcel Antoszewski, lic. Magdalena Michalak

Co sprawia, że truskawki są czerwone a kiwi zielone? Dlaczego banany są podłużne a jabłka kuliste? Jak to możliwe, że istnieje ponad 2000 typów owoców? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna: kwas deoksyrybonukleinowy (DNA). Na zajęciach będzie można samodzielnie pozyskać owocowe DNA oraz sprawdzić, czy DNA truskawki wygląda inaczej niż DNA banana. Uczestnicy dowiedzą się, czy DNA człowieka i DNA owoców są do siebie podobne oraz jakie inne tajemnice są zapisane w DNA.

SP klasy IV-VI

sala nr C225, budynek C, piętro II

13 z 15

Tak

Kategoria: wykład z pokazem

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

10:00-10:45

Fascynujący ogród botaniczny

Prowadzi: dr Dariusz Kamiński

Zapraszamy na wspaniałą wycieczkę po wydziałowym ogrodzie dydaktycznym, w którym zobaczycie niezwykle interesujące gatunki roślin i posłuchacie ciekawostek na ich temat.

0-100

Ogród Dydaktyczny Zaplecza Hodowlanego WNBiW

brak miejsc

Tak

10:00-10:30

Fascynujący świat roślin mięsożernych

Prowadzą: dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK, dr Natalka Yavorska, mgr Karol Fiedorek

Zwierzęta zjadają rośliny, czasem jednak rolę się odwracają i to rośliny żywią się zwierzętami. Dlaczego rośliny to robią? Jakie pułapki wytwarzają rośliny, aby schwytać zwierzęta, jak one działają? Odpowiemy na te pytania. Przyjdź zobaczyć kolekcję roślin mięsożernych Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych. Odkryjemy dla Was tajemnice strategii życia tych niezwykłych roślin.

SP klasy I-III

Szklarnie Zaplecza Hodowlanego WNBiW

brak miejsc

Tak

Kategoria: Wykłady

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

10:00-10:30

Botaniczne składniki w Twojej kosmetyczce

Prowadzą: dr Agnieszka Ludwiczak, Miłosz Wasicki

Wykład będzie poświęcony zasadom i zaletom stosowania kosmetyków naturalnych. Uczestnicy dowiedzą się, jak produkty bazujące na składnikach z certyfikowanych upraw ekologicznych oraz dziko rosnących roślin mogą zmienić podejście do pielęgnacji. Wykład poruszy także kwestie kontroli jakości w produkcji kosmetyków naturalnych, od przygotowania gleby aż po certyfikację finalnego produktu. Szczególną uwagę poświęcimy także systemowi nomenklatury INCI, nauczając uczestników, jak skutecznie odczytywać skład kosmetyków oraz rozpoznawać kluczowe składniki beneficjalne dla skóry. Uczestnicy zdobędą wiedzę, która pozwoli im świadomie wybierać kosmetyki wspierające zdrowie i urodę, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i ekologii.

SP klasy VII-VIII; liceum

sala I, budynek B, parter

63 z 100

Tak

10:00-10:30

Światło i energia elektromagnetyczna

Prowadzi: dr Joanna Wyszkowska

Zapraszamy na wykład poświęcony wszechobecności fal elektromagnetycznych wokół nas. Poruszymy intrygujący temat wpływu pól elektromagnetycznych na organizmy żywe, w tym na procesy kiełkowania nasion i wzrostu roślin. Nie przegap tej szansy, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat „niewidzialnych sił”, które kształtują nasz świat. Przyjdź i odkryj tajemnice światła i energii elektromagnetycznej!

liceum

sala nr 288, budynek A, I piętro

50 z 60

Tak

11:00


Kategoria: Pokaz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:30-12:15

Rola ptaków w świecie roślin

Prowadzi: mgr inż. Tomasz Kuziemkowski

Ptaki odgrywają ważną rolę w ekosystemie jak naturalni rozsiewacze. Spożywając nasiona, owoce, jagody w ogromnym stopniu przyczyniając się do zachowania różnorodności roślin. Niektóre z nich są na równi traktowane z owadami jako zapylacze roślin.

0-100

Zwierzętarnia WNBiW; Sala 105 (10 minut przed zajęciami, spotkanie przy akwarium w holu Wydziału NBiW)

13 z 15

Tak

Kategoria: pokaz/oprowadzanie

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:00-11:45

Zwiedzanie kolekcji przyrodniczych WNBiW

Prowadzą: mgr Anna Kowalczewska, mgr Anna Nowak

Jak mocno świat zwierząt związany jest z roślinami? Czy potrafisz rozpoznać roślinożercę? Dlaczego bóbr ma żółte zęby? Poznacie odpowiedzi na te i wiele innych pytań! Zobaczycie zwierzęta z najdalszych zakątków świata! Oprowadzimy Was po kolekcjach przyrodniczych naszego Wydziału.

0-100

sala M1, budynek C, parter

15 z 15

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:00-11:45

Bioplastik dla przyszłości żywności

Prowadzą: lic. Adam Fiderewicz, lic. Mateusz Cymanowski, dr Agnieszka Pawełek

W naszym laboratorium eksplorujemy potencjał polisacharydów roślinnych w tworzeniu innowacyjnych bioplastików. Na zajęciach laboratoryjnych badamy ich zastosowanie jako powłok ochronnych dla świeżych produktów spożywczych, dążąc do stworzenia ekologicznych alternatyw dla tradycyjnych opakowań na żywność. Przez praktyczne doświadczenia uczestnicy poznają proces produkcji bioplastików i dokonają oceny potencjalnej korzyści dla środowiska i zdrowia.

liceum

sala nr C39, budynek C, parter

brak miejsc

Tak

11:00-11:45

Białka – poznajmy się bliżej

Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr Anna Hetmann

Białka są jedną z najważniejszych grup cząsteczek biologicznych. Najliczniej wśród nich występują enzymy. Na zajęciach przygotowany zostanie ekstrakt z ziemniaka, w którym zbadamy wpływ temperatury oraz pH środowiska na aktywność enzymów.

liceum

sala B22, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

11:00-11:45

Owocowe DNA

Prowadzą: dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK, dr Agnieszka Mierek-Adamska, mgr Marcel Antoszewski, lic. Magdalena Michalak

Co sprawia, że truskawki są czerwone a kiwi zielone? Dlaczego banany są podłużne a jabłka kuliste? Jak to możliwe, że istnieje ponad 2000 typów owoców? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna: kwas deoksyrybonukleinowy (DNA). Na zajęciach będzie można samodzielnie pozyskać owocowe DNA oraz sprawdzić, czy DNA truskawki wygląda inaczej niż DNA banana. Uczestnicy dowiedzą się, czy DNA człowieka i DNA owoców są do siebie podobne oraz jakie inne tajemnice są zapisane w DNA.

SP klasy IV-VI

sala nr C225, budynek C, piętro II

15 z 15

Tak

11:00-11:45

Stymulatory upraw: Nanocząsteczki cynku zwiększają wzrost roślin

Prowadzą: lic. Julia Nadrowska, mgr Joanna Trzcińska-Wencel, dr hab. Patrycja Golińska prof. UMK, dr Aniket Gade

Czy wiesz, że cynk, pierwiastek, który często znajdujemy w naszych codziennych suplementach, może również przyspieszyć wzrost roślin? Kiedy cynk zamienia się w maleńkie cząstki zwane nanocząstkami, staje się potężnym środkiem wspomagającym uprawy. Nanocząstki to niewiarygodnie małe cząsteczki, tak małe, że nie można ich nawet zobaczyć gołym okiem. Są tysiące razy mniejsze niż szerokość ludzkiego włosa! Nanocząstki cynku można przygotować przy użyciu grzybów. Można je mieszać z wodą i opryskiwać rośliny lub dodawać do gleby, w której rosną rośliny. Te maleńkie cząstki działają magicznie, dostarczając składniki odżywcze, zwiększając odporność oraz poprawiając kwitnienie i owocowanie. Stosowanie nanocząstek cynku jako środków wspomagających uprawy oferuje szereg korzyści, takich jak zapewnienie zdrowia roślin (dostarczając roślinom wystarczającą ilość cynku) i zwiększenie ich odporności na stres, tym samym wpływając na wyższe plony. Nanocząstki cynku mogą zmniejszyć zapotrzebowanie na chemiczne nawozy i pestycydy, które szkodzą środowisku.

SP klasy IV-VIII, liceum

sala nr 32, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

11:00-11:45

Asy wywiadu’’ – białka reporterowe GUS i GFP u roślin transgenicznych

Prowadzą: dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK, lic Weronika Witowska, lic Bartosz Zacharek

Celem zajęć będzie poznanie dwóch ,,asów wywiadu’’ - genów reporterowych u roślin transgenicznych – GUS i GFP, umożliwiających lokalizację ekspresji genu albo białka w komórce. Omówimy, jak one działają i sami będziecie mogli pod mikroskopem zobaczyć i określić w jakich organach i tkankach zachodzi ekspresja genu X, obserwując efekt działania GUS. Przyjdź i dowiedz się dla czego rośliny modyfikowane genetycznie to niesamowite narzędzie w badaniach naukowych.

liceum

sala nr 58, budynek A, poziom -1

brak miejsc

Tak

11:30-12:15

Ukryte barwy ziemniaka

Prowadzą: dr Anna Ciarkowska, dr Patrycja Wojtaczka, mgr Ewelina Starzyńska, Iwona Kruszewska

Ziemniak to doskonale znane wszystkim warzywo, które mimo niezaprzeczalnej roli jako składnik naszych posiłków, z wyglądu jest nieciekawą brązową bulwą. Ale to tylko pozory. Ta bulwa skrywa w sobie bogactwo składników biochemicznych, które choć niewidzialne gołym okiem, możemy wykryć za pomocą rozmaitych reakcji barwnych. Na zajęciach przygotujemy ziemniaczany ekstrakt. Posłuży on nam do przeprowadzenia reakcji biochemicznych, które ujawnią gamę kolorystyczną ukrytą w ziemniaku.

SP klasy VII-VIII

sala nr B21, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

Kategoria: wykład z pokazem

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:00-11:30

Fascynujący świat roślin mięsożernych

Prowadzą: dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK, dr Natalka Yavorska, mgr Karol Fiedorek

Zwierzęta zjadają rośliny, czasem jednak rolę się odwracają i to rośliny żywią się zwierzętami. Dlaczego rośliny to robią? Jakie pułapki wytwarzają rośliny, aby schwytać zwierzęta, jak one działają? Odpowiemy na te pytania. Przyjdź zobaczyć kolekcję roślin mięsożernych Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych. Odkryjemy dla Was tajemnice strategii życia tych niezwykłych roślin.

0-100

Szklarnie Zaplecza Hodowlanego WNBiW

15 z 15

Tak

11:00-11:45

Fascynujący ogród botaniczny

Prowadzi: dr Dariusz Kamiński

Zapraszamy na wspaniałą wycieczkę po wydziałowym ogrodzie dydaktycznym, w którym zobaczycie niezwykle interesujące gatunki roślin i posłuchacie ciekawostek na ich temat.

0-100

Ogród Dydaktyczny Zaplecza Hodowlanego WNBiW

brak miejsc

Tak

Kategoria: Wykłady

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

11:00-11:30

Czy wiesz, że …? – Sekretne życie roślin

Prowadzą: dr hab. Katarzyna Niedojadło, prof. UMK

W trakcie wykładu w zabawny sposób przedstawione zostaną ciekawostki i sekrety z życia roślin. Jeśli uważasz, że rośliny są nudne, to koniecznie przyłącz się do nas i posłuchaj …

SP klasy I-III, IV-VI

sala I, budynek B, parter

2 z 100

Tak

12:00


Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

12:00-12:45

Osmoza, czyli niewidzialna siła w komórkowym świecie roślin

Prowadzą: dr Katarzyna Marciniak, mgr Lidia Bartnik

Czy kiedykolwiek próbowałeś/aś namoczyć suszone owoce w wodzie lub przyrządzić samodzielnie mizerię zaczynając od posolenia ogórków? Co wtedy się stało? A może chciało Ci się pić po zjedzeniu dużej ilości słonych przekąsek? W każdym z tych przypadków mamy do czynienia z osmozą, która jest wszechobecna i odgrywa istotną rolę w naszej codzienności oraz w przyrodzie. U roślin osmoza jest niewidzialną, tajemniczą i spontaniczną siłą, która umożliwia przetransportować wodę z komórki do komórki, pobrać ją z otoczenia czy nawet przetrwać w niekorzystnych warunkach środowiska. Ciężko zaobserwować osmozę na żywo w tkankach roślinnych, ale pomożemy Ci stworzyć sztuczną komórkę, która w łatwy i przystępny sposób pozwoli na zrozumienie tego zjawiska. Na naszych warsztatach zapoznasz się także z takimi pojęciami jak plazmoliza, deplazmoliza, błona idealnie półprzepuszczalna, roztwór izotoniczny, hipotoniczny i hipertoniczny – a więc trochę zabawy, a trochę prawdziwej nauki! Zapraszamy.

liceum

sala nr B31, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

12:00-12:45

Owocowe DNA

Prowadzą: dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK, dr Agnieszka Mierek-Adamska, mgr Marcel Antoszewski, lic. Magdalena Michalak

Co sprawia, że truskawki są czerwone a kiwi zielone? Dlaczego banany są podłużne a jabłka kuliste? Jak to możliwe, że istnieje ponad 2000 typów owoców? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna: kwas deoksyrybonukleinowy (DNA). Na zajęciach będzie można samodzielnie pozyskać owocowe DNA oraz sprawdzić, czy DNA truskawki wygląda inaczej niż DNA banana. Uczestnicy dowiedzą się, czy DNA człowieka i DNA owoców są do siebie podobne oraz jakie inne tajemnice są zapisane w DNA.

SP klasy IV-VI

sala nr C225, budynek C, piętro II

15 z 15

Tak

12:00-12:45

Czy DNA kolorowych kwiatów na barwę?

Prowadzą: dr hab. Agnieszka Richert, lic. Natalia Hejda, Magdalena Lewandowska, Paulina Brzęcka, mgr Katarzyna Dembińska, dr hab. Maria Swiontek Brzezinska, prof. UMK

Uczestnicy warsztatów wcielą się w rolę młodych pracowników naukowych, będą izolować DNA z kolorowych kwiatów o wszystkich barwach tęczy. Sprawdzą w ten sposób osobiście, czy DNA kolorowych kwiatów również ma kolor? Uczniowie wykonają prace laboratoryjne w parach. Pieczę nad dziećmi będą sprawować osoby prowadzące warsztaty. Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymają dyplomy!

SP klasy IV-VI

sala B20, Budynek B, parter

2 z 15

Tak

Kategoria: wykład z pokazem

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

12:00-12:45

Fascynujący ogród botaniczny

Prowadzi: dr Dariusz Kamiński

Zapraszamy na wspaniałą wycieczkę po wydziałowym ogrodzie dydaktycznym, w którym zobaczycie niezwykle interesujące gatunki roślin i posłuchacie ciekawostek na ich temat.

liceum

Ogród Dydaktyczny Zaplecza Hodowlanego WNBiW

brak miejsc

Tak

12:00-12:30

Fascynujący świat roślin mięsożernych

Prowadzą: dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK, dr Natalka Yavorska, mgr Karol Fiedorek

Zwierzęta zjadają rośliny, czasem jednak rolę się odwracają i to rośliny żywią się zwierzętami. Dlaczego rośliny to robią? Jakie pułapki wytwarzają rośliny, aby schwytać zwierzęta, jak one działają? Odpowiemy na te pytania. Przyjdź zobaczyć kolekcję roślin mięsożernych Wydziału Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych. Odkryjemy dla Was tajemnice strategii życia tych niezwykłych roślin.

0-100

Szklarnie Zaplecza Hodowlanego WNBiW

brak miejsc

Tak

Kategoria: Wykłady

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

12:00-12:30

Epigenetyczna regulacja ekspresji genów u roślin – wybrane zagadnienia dla licealistów

Prowadzą: dr hab. Katarzyna Niedojadło, prof. UMK

Dlaczego bliźnięta jednojajowe mające identyczne DNA różnią się między sobą? Dlaczego komórki naszego ciała różnią się od siebie, mimo że wszystkie pochodzą z tej samej komórki? Na te pytania nie odpowiada klasyczna genetyka, ale nauka zwana epigenetyką. Epigenetyka tłumaczy w jaki sposób regulowana jest aktywność genów w danej komórce i w danym czasie bez zmian w sekwencji DNA. „Rośliny są mistrzami w epigenetycznej regulacji”. Na wykładzie przedstawione zostaną mechanizmy epigenetyczne oraz wspólne ich działanie w kontroli ekspresji genów, które warunkują prawidłowy wzrost i rozwój roślin a także ich odpowiedź na zmieniające się warunki środowiska (stres).

liceum

sala I, budynek B, parter

38 z 100

Tak

12:00-12:30

„Dziwne” rośliny

Prowadzą: lic. Julia Pranczk, dr Brygida Świeżawska-Boniecka

Czy widziałeś kiedyś „dziwne” rośliny? Wiesz, że istnieją takie gatunki roślin, których zapach przypomina popsute mięso? Albo takie, których korzenie sterczą do góry? Jeśli jesteś ciekawy jakie dziwadła można znaleźć w świecie roślin, zapraszamy na wykład.

SP, klasy I-III

sala II, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

13:00


Kategoria: Quiz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

13:00-13:45

Biologiczne „Jeden z dziesięciu”

Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK; lic. Wiktoria Piórkowska

Wszyscy znamy kultowy program telewizyjny, prowadzony przez legendarnego Tadeusza Sznuka. W naszym konkursie zasady będą podobne: trzy szanse, dwie rundy, wielki finał, ale tylko jedna kategoria – biologia. Zapraszamy wszystkich do zmierzenia się z naszymi pytaniami, innymi graczami oraz presją czasu, bo na odpowiedź są tylko trzy sekundy!

liceum

hol przy sali I, budynek B, parter

10 z 10

Tak

Kategoria: Warsztaty

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

13:00-13:45

Białka – poznajmy się bliżej

Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr Anna Hetmann

Białka są jedną z najważniejszych grup cząsteczek biologicznych. Najliczniej wśród nich występują enzymy. Na zajęciach przygotowany zostanie ekstrakt z ziemniaka, w którym zbadamy wpływ temperatury oraz pH środowiska na aktywność enzymów.

liceum

sala B22, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

13:00-13:45

Mikroskopia elektronowa w badaniach struktury i funkcji komórek roślin

Prowadzą: dr hab. Janusz Niedojadło, prof. UMK, mgr Wiktoria Parzych

Zajęcia dotyczą ultrastrukturalnych badań biologii komórki roślinnej. Część teoretyczna dotyczyć będzie zasad działania transmisyjnego mikroskopu elektronowego i przygotowania materiału biologicznego do obserwacji. W części praktycznej uczestnicy dokonywać będą obserwacji preparatów roślinnych i rozpoznawać poszczególne organella komórkowe.

liceum

sala B7, budynek B, parter

brak miejsc

Tak

Kategoria: Wykłady

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

13:00-13:30

Szał na różnorodność roślin: wariegacja - wszystko, co musisz wiedzieć

Prowadzą: lic. Adam Fiderewicz, dr Agnieszka Pawełek

W ramach wykładu wnikniemy w fascynujący świat zmienności kolorów i struktur liści u roślin. Różnorodność barw nie tylko zachęca estetycznie, ale także pełni kluczowe funkcje w procesach rozmnażania i adaptacji co zmiennych warunków środowiska. W trakcje zajęć zgłębimy mechanizmy molekularne wariegacji, które nadal pozostają w dużej mierze nieodkryte.

SP klasy VII-VIII; liceum

sala II, budynek B, parter

58 z 60

Tak

13:00-13:30

Od kwiatu do morderczej broni. Życie biologiczne w grach komputerowych a rzeczywistość

Prowadzą: lic. Sara Maćkowiak, dr Agnieszka Pawełek

Wykład dla fanów gier komputerowych i nie tylko. Ile prawdy jest w biologicznej fabule gry? Czy rośliny lub mikroorganizmy mogą zmieniać człowieka w zombie? Gdzie kończy się rzeczywistość a zaczyna fantazja? Jeśli jesteś zainteresowany odpowiedzią na te pytania zapraszamy serdecznie na naszą prezentację.

SP klasy VII-VIII; liceum

sala I, budynek B, parter

85 z 100

Tak

14:00


Kategoria: Quiz

CZASNAZWAWIEKSALAWOLNYCH/MIEJSCREZERWACJA

14:00-14:45

Biologiczne „Jeden z dziesięciu”

Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK; lic. Wiktoria Piórkowska

Wszyscy znamy kultowy program telewizyjny, prowadzony przez legendarnego Tadeusza Sznuka. W naszym konkursie zasady będą podobne: trzy szanse, dwie rundy, wielki finał, ale tylko jedna kategoria – biologia. Zapraszamy wszystkich do zmierzenia się z naszymi pytaniami, innymi graczami oraz presją czasu, bo na odpowiedź są tylko trzy sekundy!

liceum

hol przy sali I, budynek B, parter

10 z 10

Tak