Czy porzeczki wszędzie smakują tak samo? Nocną porą Ogród Botaniczny UW zaprasza na kulinarną podróż dookoła świata. W poszukiwaniu smaków dzieciństwa warszawiaków, zabierzcie kompas i ahoj przygodo! W naszym ogrodzie pełno ciekawych roślin jadalnych, komosa biała, pokrzywa i ziarnopłon wiosenny. O ich walorach smakowych i właściwościach leczniczych opowiedzą wam migranci i migrantki gotujący z Kuchnią Konfliktu. Magicznym dywanem odwiedzicie Rumunię, gdzie wiosną robi się wino z kwiatów czarnego bzu. W Algerii skosztujecie sałatę z młodym mniszkiem lekarskim. A w Ukrainie dowiecie się do czego wykorzystuje się korzenie poziomki. Wędrując po kontynentach zobaczycie również Wystawę prac z Koła Naukowego Filtr AW Wydziału Architektury Wnętrz ASP Warszawy. Wydarzenie powstaje przy współpracy z Kuchnią Konfliktu, laureatem tegorocznej nagrody publiczności w plebiscycie Wdechy 2016, oraz Kołem Naukowym filtr AW Wydziału Architektury Wnętrz ASP w Warszawie. Czas przejścia to około 30-40 minut. NIE OBOWIĄZUJĄ WCZEŚNIEJSZE ZAPISY. Wydarzenie dostępne dla osób niepełnosprawnych. Dla osób o ograniczonej mobilności jest nieco utrudniony (żwirowe alejki – przejazd może wymagać nakładu sił). Mile widziane własne latarki.
|